Si das una vueltecita por mi Blog, espero sea de tu agrado.

28 junio 2012

¿LA MUIXERANGA?

Programa oficial de la Feria. 1894
1894 – NUESTRA SENYERA
Fuente: RAFAEL SOLAZ.
 
El “Bloc de JotaCob” quisiera que de forma coherente alguien tuviera la suficiente libertad para explicarle el por  qué la Senyera otorgada a la ciudad de Valencia como “Cap i Casal del Regne” no puede ser la bandera de la Comunidad Valenciana; y, sin embargo, una tonadilla que pertenece a una localidad de la Ribera y en exclusiva y con todo el respeto que se merece, sí puede y debe ser nuestro “himno oficial”.
 
¿Respeto a todo? A ver qué dicen los sectarios de siempre a falta de argumentos.

7 comentarios:

0=€:::JOSE:::>. dijo...

Julio, realment no es de veres aixo que dius, puix la Real Senyera es primer bandera de Regne.
Es mes existix un estudi que demostra que realment la bandera o ensenya de la ciutat de Valencia, era el mateix escut de Valencia en les dos L coronades brodades sobre una tela roja o carmesi.
En quant a la Moixaranga, es simplement una canço religiosa de les festes de Nostra Senyora de la Salut d'Algemesi, canço que Fuster va intentar fer com a Himne del Països Catalans. I al no conseguir-ho, intentà impondre al nostre Regne dient que el nostre himne (com tambe va dir de la REal Senyera) era un invent del franquisme. I aixo ho va dir ell que era falangiste i va ordenar que empresonaren a son pare que era carliste quan tornava de la guerra.
Molts misteris s'amaguen en la nostra historia Julio.

Julio Cob dijo...

Hola José:
Igual es que no me he explicado bien.
Todo lo que dices es cierto y documentado. Hay mucha ignorancia al respecto y mucho dogma en el que creen los que siguen "el camino". Cuestión de Fe. O crees o no crees.
Otra cosa es la investigación veraz y documentada desde la libertad de pensamiento. En cuanto a Fuster y su condición de falangista y su enchufe para conseguir una cátedra que no le correspondía sólo para lograr una pensión digna, qué me vas a decir.

Como te decía igual no me he explicado bien. La pregunta va dirigida a los catalanistas para ver qué me contestan en cuanto a que en el supuesto sea la Senyera sólo del Cap i Casal, por qué no puede ser de la Comunidad y la Muixeranga que sólo es de Algemesí, ni siquiera de Alcira al lado, sí puede ser el Himno Regional.
Por la misma razón, si es de Algemesí, no puede ser de la Comunidad. A ver cómo van de coherencia, que imagino muy mal.

Es que no lo entiendo.

¿Si fuera sólo de la ciudad de Valencia, ya no puede ser de lo que representa como capital del viejo Reino?

Así de sencillo.

Un saludo

Anónimo dijo...

Hola, entiendo tu pregunta, pero no creo que entiendas el por que.

A ver si me se explicar bien, esto es un tema de simbolos, simbolismos e ideologias.

La muixeranga se pretende que sea el himno del Païs Valencià, bien, podría ser perfectamente valido y razonable.

La muixeranga nace en la localidad de la ribera Algemesí y nace de la lucha de los reinos cristianos, el reino de Aragón en este caso contra los moriscos. Eran torres humanas que se erigian para poder avistar tropas enemigas. A dichas formaciones les a acompañado esta canción, de origen anonimo, y esto es muy importante, porque para dar a una cosa un valor general no hay que localizarla en un punto conreto. Esto es a lo que tu te refieres de por que si es de Algemesí ha de ser de todo el territorio, pero olvidas que es un hinmo, canción...etc. de origen anónimo, lo cual otorga un valor añadido de universalidad, ya que como no es de alguién es de todos.

Las figuras de torres humanas si que siguen siendo patrimonio de Algemesí y se han exportado a otros territorios como fue el caso que llegaron a Tarragona, con los trabajadores valencianos que hacian los trabajos de siembra y recogida de arroz en el delta del Ebro.A esas formaciones, seguramente con carácter festivo las acompañada una música que los catalanes la denominaron "el cant dels valencians", otorgandole también un caracter generalista de todos los valencianos, no el canto de Algemesí, sino el de todos.

No se si he sabido explicarme bien, pero creo que captarás la esencia de la idea de por que la muixeranga ha de ser y puede poder ser el himno de por lo menos el Païs Valencià, ya que podría ser perfectamente válida para els Països Catalans, por que no tiene letra, es de origen anónimo, y representa el mismo sentimiento de lucha, de respeto por nuestras raíces, es igual de emotivo para todos tanto a nivel de Valencia, Alicante y Castellon como los otros territorios dels Països Catalans.

Julio Cob dijo...

No, anónimo, no has entendido mi pregunta ni de lejos, ni de cerca. (Y como ocurre en tantas ocasiones y en estos casos, anónimo. Lógico por otra parte)

Seguramente haces la pregunta porque no has leido bien y sin fijarte.

No tengo nada contra la Muixeranga que por otra parte su decisión como himno tendría que ser por aceptación popular y muy enraizada en la población, que por otra parte, no creo que sea el caso. No por imposición de una minoría totalitaria.

Así qué lee otra vez mi pregunta y a ver si la entiendes. Me parece que va a ser que no.

Saludos

Algemesinenc dijo...

Julio, que l'Himne Regional és acceptat per la majoria dels valencians? La seua música és una obra d'art, res a dir, per tant. Però la lletra està clarament polititzada, ja que això d'"ofrenar glòries a Espanya" només acontenta a la dreta espanyolista.
I si comencem a filar prim, caldria dir que en realitat es creà com a himne de l'Exposició Regional.

En el cas de la Muixeranga, s'ha de dir que és una tonada amb almenys tres segles d'història, que acompanya unes danses i figures amb encara més segles d'antiguitat. Esta tonada, segurament, es tocava a molts pobles de la Ribera i comarques limítrofs quan s'erigien les torres humanes, però només s'ha conservat a Algemesí, en perdre's la tradició dels altres pobles que alçaven muixerangues. Cal dir que en els últims anys s'han anat recuperant muixerangues com la de l'Alcúdia o Sueca.

Crec que la seua història, la seua autoria anònima i la tradició que representa, a més de la seua tonalitat emotiva (en menor i el tabal repicant fermament) i sent interpretada pels instruments més representatius de la música valenciana, li dóna molts punts per a que molts la sentim com al nostre himne.

No és gens complicat d'entendre.

Per altra banda, he de dir que a la majoria dels qui sentim la muixerenga com a himne valencià, no ens desagrada gens la idea de continuar amb l'actual himne del Mestre Serrano. Això sí, canviant-li allò de "per ofrenar..." i allò de "passa la Regió...".
De fet, en moltes falles utilitzen lletres alternatives que valencianitzen l'himne i li lleven eixa càrrega espanyolista.

Salut.

Julio Cob dijo...

Hola Algemesicenc:

Es maravilloso todo lo que me dices acerca de la Muixeranga, porque es parte de la historia de la Ribera, por lo tanto de Valencia y como no puede ser de otra manera de España. Valenciano de pura cepa me siento orgulloso de ser español. Sin complejos y con una libertad que ya la quisiera para otros.

En absoluto es complicado de entender las cosas, sin embargo, es más difícil leer.

Me contestas sin leer mi pregunta, con una idea preconcebida y haciendo caso a quien te ha querido manipular induciéndote a mi comentario. En el supuesto que hayas entrado por casualidad, te ruego que lo leas bien y si te place, te rogaría que contestaras a mi pregunta sin irte por los cerros del Montgó.

Saludos.

Algemesinenc dijo...

Bona vesprada, Julio. He de dir que, d'alguna manera, he contestat en part a la teua pregunta sobre la Muixeranga. Fixa't que he fet referència al localisme a què et referies amb la comparació amb la senyera coronada. Ara intentaré explicar el que crec sobre el tema.

La muixeranga podria arribar a sentir-se com a himne per tot el que he comentat en l'anterior missatge. A més hem de tindre en compte que els himnes nacionals naixen a finals del XIX i principis del XX, cosa que fa que no tinguen una tradició, una popularitat i una estima tan gran com la que un poble pot tindre per la seua o les seues banderes.

M'explique:
La Muixeranga és una tonada tradicional amb segles d´història, però ningú fa referència a ella com a himne valencià fins que Fuster en fa referència i el moviment nacionalista dels anys 70 l'adopta com a tal.

L'Himne de l'Exposició no va nàixer amb vocació d'esdevindre himne valencià. Era l'himne de l'Exposició Regional i ha esdevingut himne valencià sense tindre gens de popularitat més enllà de l'Horta i el Cap-i-Casal.
En això, la Muixeranga també se li pareix, ja que ara per ara, només és sentida en la Ribera i el moviment nacionalista.

Amb este xicotet anàlisi dels dos himnes, vinc a dir que els valencians hem sigut un poble sense himne. Sense un himne clar, definit i estimat per la majoria. Per tant qualsevol dels dos podria ser sentit com a himne valencià en el futur. El temps ho dirà.

I ara anem amb la comparació amb la senyera coronada.

Com he dit abans, les banderes sí que són sentides amb molta estima i emotivitat pel poble, ja que vénen de segles, no com els himnes. És la principal diferència per la qual un himne localista podrà esdevindre amb facilitat i amb temps himne nacional i, en canvi, una bandera localista té més complicat convertir-se en bandera nacional.

Tant la senyera (quadribarrada, per entendre'ns) com la senyera coronada, són els màxims símbols valencians, i les dos tenen una forta càrrega sentimental i històrica, més enllà de la política que és inventada per interessos.

La senyera coronada és, històricament, l'ensenya del Cap-i-Casal, mentre que la senyera era l'ensenya del rei i per tant de tots els territoris on governava. Partint d'ahí, podem entendre per què en les festes dels pobles de fora de la zona metropolitana de València és més fàcil vore als balcons o als carrers una senyera que una senyera coronada. I això queda fora de tota politització.

També he de dir que això en els últims anys ha canviat i ara podem vore com conviuen les dos senyeres sense cap problema. Fins i tot, si entrem en el terreny de la politització, el nacionalisme ha començat a acceptar de bona manera la senyera coronada com a senyera de tot el país, sense renunciar a l'altra.

Jo crec, Julio, que amb esta entrada has fet referència a un tema (senyeres) que fa 30 o 15 anys estava completament vigent, però en l'actualitat s'ha normalitzat i ha anat perdent càrrega política, no com passa amb l'himne, que tant un com l'altre passen ignorats per la majoria dels valencians per falta de tradició... i quan dic valencians hem referisc des de Benicarló fins a Guardamar.

Sintetitzant:
La senyera coronada és un localisme que més enllà del Cap-i-Casal i comarques limítrofs no és sentida. Encara que cada volta ho és més, en anar perdent càrrega política i deixar de relacionar-la amb el regionalisme.

La muixeranga, encara que és també un localisme (en este cas de la Ribera), podem defensar-la com a himne valencià, per falta d'un, ja que l'Himne de l'Exposició també és un localisme i no acaba d'omplir eixe buit que tenim els valencians.
Siga com siga, tant un com l'altre estan al mateix nivell: simples localismes que no convencen la majoria dels valencians.

Espere haver-me explicat bé, Julio.

Salut.